PERSONAL DATA PROTECTION POLICY

English VersionBahasa Malaysia

At Daikin Malaysia Sdn Bhd [Company No. 198401000011(112531-W)], and our subsidiaries, Daikin Malaysia Sales & Service Sdn Bhd [Company No. 198301014326(109719-M)], Daikin Applied (Malaysia) Sdn Bhd [Company No. 199501041033(370237-T)], Acson Malaysia Sales & Service Sdn Bhd [Company No. 198401017130(129688-D)], Daikin Refrigeration Malaysia Sdn Bhd [Company No. 197701003498(34543-W)], Daikin Electronic Malaysia Sdn Bhd [Company No. 199001017719(209388-K)], Daikin Steel Malaysia Sdn Bhd [Company No. 198401019774(132332-V)], Daikin Research & Development Malaysia Sdn Bhd [Company No. 199101012047(222359-H)], American Air Filter Manufacturing Sdn Bhd [Company No. 198501005068(137508-X)], Total Solutions M & E Sdn Bhd [Company No. 200101012444(548200-X)], Total Solutions M & E (Northern) Sdn Bhd [Company No. 201301013694(1043532-U)] (collectively “Daikin Malaysia”), we are committed in protecting Personal Data (as defined below) of individuals in accordance with the Malaysia’s Personal Data Protection Act 2010 (as may be amended from time to time) (“PDPA”).

This Personal Data Protection Policy (“Policy”) describes the types of Personal Data we may collect from you, how we collect it, how we may use that information, and with whom we may share it. Our Policy also describes the measures we take to protect the security of the information you provide to us, including without limitation through this website.  We also tell you how you can reach us to update your Personal Data, ask questions you may have about our personal data protection practices and provide feedback on our personal data protection practices.

“Personal Data” in this Policy includes any data that can identify an individual and shall include “personal data” and “sensitive personal data” as defined under the PDPA.

  1. Personal Data that we collect

The types of Personal Data that we collect about individuals include:

  1. Name
  2. NRIC number / Passport number
  • Mobile number
  1. Vehicle number
  2. Personal email address
  3. Residential address
  • Residential telephone number
  • Photographs
  1. Video and CCTV footage
  2. Such information as may be required by law or as may be required by Daikin Malaysia’s internal policies and practices, including such information necessary due to Covid-19 pandemic outbreak

You may have provided the Personal Data to us personally or authorized other individuals to provide the Personal Data to us and consent (on your behalf) to our collection of your Personal Data from these individuals.  These individuals could be your superiors, employees, subordinates, colleagues and your family members.

 

 

Where you give us Personal Data about other individuals, you confirm that you are authorized to disclose and consent, on their behalf, to the processing of such Personal Data for the purposes described in the section “Purposes for which we collect and use Personal Data’, or other purposes for which your consent has been sought and obtained.

  1. Purposes for which we collect and use Personal Data

We only collect and use Personal Data for purposes which you have consented to and for which we have been authorized.  If we need to use your Personal Data for any purpose which you have not previously consented to, we would seek your consent prior to using your Personal Data for the new purpose.

We collect and use the Personal Data that you provide to us for the following purposes:

If you are a Vendor / Service Provider / Business Partner (which shall, where the context requires, include their staff, employee or agents or potential Vendor / Service Provider / Business Partner)

  1. To conduct due diligence / background checks that are mandated by legislation or Daikin Malaysia’s internal policies and practices;
  2. For the purposes of the supply of products and services and support by vendors / service providers / business partners to Daikin Malaysia;
  • To keep vendors / service providers / business partners updated on changes to Daikin Malaysia policies;
  1. To update vendors / service providers / business partners from time to time on existing and new products, conducting maintenance and other matters related to the services and products of Daikin Malaysia;
  2. Security and health clearance / entry access into Daikin Malaysia’s premises;
  3. To facilitate attendance at events/functions/seminars organized by Daikin Malaysia;
  • To facilitate any surveys done by Daikin Malaysia;
  • For purposes that are ancillary to or in furtherance of the above purposes e.g. ancillary to or in furtherance of facilitating attendance at events/functions/seminars organized by Daikin Malaysia, we will use your Personal Data to communicate with you concerning the invitation to the events/functions/seminars and inform you of updates on the events/functions/seminars and to seek your feedback or comments on your attendance of the events/functions/seminars;

If you are a Customer (which shall, where the context requires, include their staff, employee or agents, or potential Customer)

  1. To conduct due diligence / background checks that are mandated by legislation or Daikin Malaysia’s internal policies and practices;
  2. To provide products and services and to communicate with customers as part of providing products and services;
  • To respond to queries or comments on Daikin Malaysia’s products and services;
  1. To update customers from time to time on existing and new products, conducting maintenance and other matters related to the services and products of Daikin Malaysia;
  2. Security and health clearance / entry access into Daikin Malaysia’s premises;
  3. To facilitate attendance at events/functions/seminars organized by Daikin Malaysia;
  • To facilitate any surveys done by Daikin Malaysia;
  • For purposes that are ancillary to or in furtherance of the above purposes e.g. ancillary to or in furtherance of facilitating attendance at events/functions/seminars organized by Daikin Malaysia, we will use your Personal Data to communicate with you concerning the invitation to the events/functions/seminar and inform you of updates on the events/functions/seminars and to seek your feedback or comments on your attendance of the events/functions/seminars;

If you are an Employee

  1. To conduct due diligence / background checks that are mandated by legislation or Daikin Malaysia’s internal policies and practices;
  2. To provide products and services and to communicate with employee as part of providing products and services;
  • To update employees from time to time on existing and new products, conducting maintenance and other matters related to the services and products of Daikin Malaysia;
  1. Security and health clearance / entry access into Daikin Malaysia’s premises;
  2. To facilitate attendance at events/functions/seminars organized by Daikin Malaysia;
  3. To facilitate any surveys done by Daikin Malaysia;
  • For purposes that are ancillary to or in furtherance of the above purposes e.g. ancillary to or in furtherance of facilitating attendance at events/functions/seminars organized by Daikin Malaysia, we will use your Personal Data to communicate with you concerning the invitation to the events/functions and inform you of updates on the events/functions/seminars and to seek your feedback or comments on your attendance of the events/functions/seminars;

Others

  1. To evaluate applications for employment / job positions within Daikin Malaysia and its group of companies.
  2. To evaluate applications for scholarships and to award scholarships to eligible parties
  • To evaluate applications for internships and industrial attachments
  1. To conduct due diligence/background checks on job applicants
  2. To facilitate any surveys done by Daikin Malaysia;
  3. To promote existing and new products to potential customers;
  • To organize and manage events for community and charitable purposes
  • Security and health clearance / entry access to Daikin Malaysia premises
  1. To facilitate attendance by any participant at events/ functions/seminars organized by Daikin Malaysia.

 

  1. Disclosure, sharing and transfer of Personal Data

 

Daikin Malaysia does not sell or rent Personal Data that we collect from individuals, including our website visitors.  In the course of or in connection with providing our products and services to our clients, we disclose, share and transfer Personal Data to the following parties for the following purposes;

 

  1. To our customers/vendors/subcontractors/consultants/business partners for tender purposes.
  2. To our agents and sub-contractors for the purposes of providing products and services to our customers on our behalf.
  • To our business partners for the purposes of providing products and services to our customers;
  1. To government and non-government authorities, agencies and/or regulators as required under law or under directions or orders from the government and non-government authorities, agencies and/or regulators for security, regulatory approvals or permits;
  2. To our parent company Daikin Industries Limited, Japan and other Daikin Malaysia group entities for the purpose of responding to questions, concerns, comments or feedback on our products or services or our business, or to share knowledge on issues such as industry developments, Daikin Malaysia’s business, market outlook, corporate events and other products and services of the Daikin Malaysia that may be of interest to your company, organization or business.
  3. To other Daikin Malaysia group entities to facilitate the provision of products and services to our customers where the project or engagement involves other Daikin Malaysia entities.
  • To event organizers and service providers to facilitate the planning of events / functions /seminars that Daikin Malaysia organizes or is involved in.
  • To credit reporting agencies registered under the Credit Reporting Agencies Act, 2010 for any credit evaluation or risk management related purposes.

We also disclose and transfer Personal Data to the following parties for the purposes of managing, operating, administering and running our business and for our business and legal purposes:

  1. To other Daikin Malaysia group entities for purposes of evaluating our products and services and our business as a group.
  2. Financial institutions for purposes of payments and transactions related to Daikin Malaysia provision of products and services or related to products and services provided to Daikin Malaysia by our vendors / service providers / consultants
  • To our service providers (who may be located outside Malaysia) that have been retained to perform services on our behalf or on behalf of Daikin Malaysia group entities, including:

 

  1. Service Providers who provide IT and outsourcing services such as data storage, electronic mail services, deployment of management operations for information technology, survey administration services and HR outsourcing services;
  2. Professional, financial and legal advisors, tax advisors, auditors, insurers and insurance brokers;
  3. Vendors, service providers and consultants that have been engaged to help manage, operate, administer and run Daikin Malaysia operations and business process or provide services to facilitate our provision of our products and services; and
  4. External contractors to provide consultancy and evaluative services to Daikin Malaysia and for Daikin Malaysia’s products and services, or organize events or seminars for Daikin Malaysia.

 

  1. For job applicants, your Personal Data may be shared with other Daikin Malaysia group entities if Daikin Malaysia takes the view that you may be suitable or eligible for another job position within other Daikin Malaysia group entities, unless you inform us otherwise (please refer to Section 7). The Personal Data will be used in a confidential manner to help Daikin Malaysia group entities monitor their recruitment processes.

Daikin Malaysia requires that the parties to whom we transfer Personal Data and our service providers implement adequate levels of protection in order to protect Personal Data.  We also require that these parties only process Personal Data strictly for purposes for which we engage them for and consistent with the purposes that we have described in the section “Purposes for which we collect and use Personal Data” or with other purposes for which consent has been sought and obtained.

In addition, we would disclose Personal Data in the following circumstances:

  1. we are required to do so by law;
  2. in response to a request from law enforcement authorities or other government officials;

iii.         to comply with a court order or direction from a government agency or regulatory authority ordering the disclosure of the Personal Data; and

  1. where the disclosure is necessary for investigations or legal proceedings.

 

  1. Online dealings with Daikin Malaysia’s website

Cookies

We collect information about your use of our website from cookies. Cookies are packets of information stored in your computer which assist your website navigation by customizing site information tailored to your needs. Cookies in themselves do not identify the individual user, just the computer used. You are not obliged to accept cookies. If you are concerned, you can set your computer either to accept all cookies, to notify you when a cookie is issued, or not to receive cookies at any time. However, rejection of cookies may affect your use of the website as we will be unable to personalize aspects of your use of the website.

 

 

Links To Third Party Websites

Please be informed that this Privacy Notice applies solely to our website and does not apply to any third party websites you may access from our websites. To determine how they deal with your Personal Information, you should ensure that you read their respective privacy policies.

  1. Protection and Security of Personal Data

 

We employ a range of technological and physical security arrangements and maintain safeguards to protect against the accidental or unauthorized access, collection, use, disclosure, copying, modification, disposal, deletion and other similar risks to Personal Data.

 

  1. Retention of your Personal Data

 

Daikin Malaysia only retains Personal Data for as long as the retention is required for the purposes for which we collected the Personal Data, the purposes described in this Policy and for our business and legal purposes.  Generally, we do not retain Personal Data for a period of longer than 7 years after original purposes for which the Personal Data was collected have ceased to be applicable, unless otherwise required by law or other mandatory directions by court or government authorities or for purposes of legal proceedings or other similar proceedings or investigations.

 

For unsuccessful job applicants, Daikin Malaysia will retain your Personal Data for no longer than one (1) year for the purposes of evaluating your suitability for future job openings within Daikin Malaysia group of companies, unless you inform us otherwise (please refer to Section 7).

 

  1. How to Contact Us

 

If you have any questions or comments about this Policy and our policies and practices on our collection, use, disclosure or retention of Personal Data, please contact the Data Protection Officer:

Email address:              data@daikin.com.my

Telephone:                    03-61458600

Mailing address:            Data Protection Officer

Daikin Malaysia Sdn Bhd

Lot 60334, Persiaran Bukit Rahman Putra 3

Taman Perindustrian Bukit Rahman Putra

47000 Sungai Buloh, Selangor D.E.

 

If you are a job applicant and wish to inform us that:

 

  1. you do not wish for Daikin Malaysia to share your personal data with other group companies in the Daikin Malaysia group for evaluating your suitability or eligibility for another job position within the Daikin Malaysia group other than the one you are applying for; or

 

  1. you do not wish for Daikin Malaysia to retain your personal data for the purposes of evaluating your suitability for future job openings within Daikin Malaysia, please contact:

Email address:              hrresume@daikin.com.my

Telephone:                    03-61458600

Address:                       HR Data Protection

Daikin Malaysia Sdn Bhd

Lot 60334, Persiaran Bukit Rahman Putra 3

Taman Perindustrian Bukit Rahman Putra

47000 Sungai Buloh, Selangor D.E.

 

  1. Updating or correcting your Personal Data

 

Daikin Malaysia takes reasonable measures to ensure that the Personal Data we collect about individuals are accurate and complete.  For this reason, if there is any change or update in Personal Data, we would like to know about these changes or updates.  If there is a change or an update in your Personal Data or if there is a need to correct any Personal Data of yours that we have, please write to us and provide us with the following details:

 

  • Your name and an email address or mailing address at which we can contact you.
  • The nature of our relationship with you.
  • The Personal Data for which there has been a change, update or correction.

You may send your requests to the Data Protection Officer at the contact details listed in Section 7 above.

We will endeavor to acknowledge the receipt of your request within seven (7) working days after the date of receipt of your request if it is sent by email, or within seven (7) working days after the date of receipt of your request if it is sent by post.  As it is important to us that the Personal Data that we have about you is accurate and complete, it may be necessary for us to request for supporting documentation from you.  We will contact you if we require supporting documentation from you.

There may be circumstances where we will not update to correct Personal Data, including:

  1. The Personal Data is opinion data that is kept solely for an evaluative purpose: and
  2. The Personal Data is in documents related to a prosecution if all proceedings relating to the prosecution have not been completed.
  3. Your requests and Feedback on your Personal Data with us

 

You may request for information from Daikin Malaysia on what Personal Data of yours we have and how we have used and shared your Personal Data during the last one year before the date of your request by contacting us at the address provided above at Section 7.  Daikin Malaysia may charge a reasonable fee to cover the administrative costs of responding to your request for information.

 

You may also choose to withdraw your consent to Daikin Malaysia’s use, collection, sharing or processing of your Personal Data at any time. To learn more about how you can withdraw your consent, you may contact us at the address provided above at Section 7.  Please understand that your withdrawal of your consent to our use of your Personal Data may affect our provision of products and services to you or our business dealings with you, depending on the nature of your relationship with us.

 

If you have any concerns, feedback or complaints about the use and/or sharing of your Personal Data, we are open to receiving your feedback or complaint.  To learn more about how you may submit a complaint about our use and/or sharing of your Personal Data, please contact us at the address provided above at Section 7.

 

  1. English version to prevail

 

In the event of any conflict between the English and Bahasa Malaysia versions of this Privacy policy, the English version shall prevail.

 

  1. Updates to this Personal Data Notice

 

We may change or update portions of this Policy at any time and without prior notice to you.  Please review this Policy from time to time so you are aware of any changes or updates to the notice.  We will indicate the effective date of the notice.  If you do not agree with any of the changes or updates to the Policy, you have the option of withdrawing your consent to our collection, use, disclosure and processing of your Personal Data (please refer to Section 9 above).

Policy Updated: 20 September 2021

Di Daikin Malaysia Sdn Bhd [No Syarikat: 198401000011(112531-W)], dan anak-anak syarikat kami, Daikin Malaysia Sales & Service Sdn Bhd [No Syarikat: 198301014326(109719-M)], Daikin Applied (Malaysia) Sdn Bhd [No Syarikat: 199501041033(370237-T)], Acson Malaysia Sales & Service Sdn Bhd [No Syarikat: 198401017130(129688-D)], Daikin Refrigeration Malaysia Sdn Bhd [No Syarikat: 197701003498(34543-W)], Daikin Electronic Malaysia Sdn Bhd [No Syarikat: 199001017719(209388-K)], Daikin Steel Malaysia Sdn Bhd [No Syarikat: 198401019774(132332-V)], Daikin Research & Development Malaysia Sdn Bhd [No Syarikat: 199101012047(222359-H)], American Air Filter Manufacturing Sdn Bhd [No Syarikat: 198501005068(137508-X)], Total Solutions M & E Sdn Bhd [No Syarikat: 200101012444(548200-X)], Total Solutions M & E (Northern) Sdn Bhd [ 201301013694(1043532-U)] (secara kolektif “Daikin Malaysia”), kami sangat komited dalam melindungi Data Peribadi (seperti yang ditakrifkan di bawah) individu seiring dengan Akta Perlindungan Data Peribadi Malaysia 2010 (sebagaimana yang dipinda dari semasa ke semasa) (“APDP”).

Dasar Perlindungan Data Peribadi ini (“Dasar”) menerangkan jenis Data Peribadi yang mungkin kami kumpul dari anda, bagaimana kami mengumpulkannya, bagaimana kami menggunakan informasi atau maklumat tersebut dan bersama siapa kami berkongsi maklumat tersebut. Dasar kami juga menerangkan langkah-langkah yang kami ambil untuk melindungi keselamatan maklumat yang anda berikan kepada kami, termasuk informasi tanpa batasan melalui laman web ini. Kami juga memberi tahu anda bagaimana anda dapat menghubungi kami untuk anda mengemaskini Data Peribadi anda, mengajukan soalan yang mungkin anda ada tentang amalan perlindungan data peribadi kami dan memberikan maklumbalas mengenai amalan perlindungan data peribadi kami.

“Data Peribadi” dalam Polisi ini merangkumi data yang dapat mengenal pasti individu dan juga termasuk “data peribadi” dan “data peribadi sensitif” seperti yang ditakrifkan di bawah APDP.

  1. Data peribadi yang kami kumpulkan.

Jenis Data Peribadi yang kami kumpulkan tentang individu adalah termasuk:

 

  1. Nama
  2. Nombor kad pengenalan / Nombor pasport
  • Nombor telefon bimbit
  1. Nombor kenderaan
  2. Alamat e-mel peribadi
  3. Alamat kediaman
  • Nombor telefon kediaman
  • Gambar
  1. Rakaman video dan CCTV
  2. Maklumat yang mungkin diperlukan oleh undang-undang atau yang diperlukan oleh dasar dan amalan dalaman Daikin Malaysia, termasuk maklumat yang diperlukan akibat wabak Covid-19

 

 

 

Anda mungkin telah memberikan Data Peribadi anda kepada kami secara peribadi atau memberikan kuasa kepada individu lain untuk memberikan Data Peribadi kepada kami dan memberi persetujuan (bagi pihak anda) kepada pengumpulan Data Peribadi anda dari individu-individu ini. Individu-Individu ini boleh menjadi pegawai atasan, pekerja bawahan, rakan sekerja dan ahli keluarga anda.

Apabila anda memberikan kami Data Peribadi mengenai individu lain, anda mengesahkan bahawa anda telah diberi kuasa untuk mendedahkan dan bersetuju bagi pihak mereka, untuk memproses Data Peribadi tersebut untuk tujuan yang dijelaskan dalam bahagian “Tujuan kami kumpulkan dan gunakan Data Peribadi” atau tujuan lain dimana persetujuan anda telah diberikan kepada kami.

  1. Tujuan kami kumpulkan dan gunakan Data Peribadi

 

Kami hanya mengumpulkan dan menggunakan Data Peribadi untuk tujuan yang telah anda setujui dan yang telah dibenarkan untuk kami. Sekiranya kami perlu menggunakan Data Peribadi anda untuk tujuan yang tidak anda setujui, kami akan meminta persetujuan anda sebelum menggunakan Data Peribadi anda untuk tujuan baru.

 

Kami mengumpulkan dan menggunakan Data Peribadi yang anda berikan kepada kami untuk tujuan berikut:

Sekiranya anda adalah Vendor / Penyedia Perkhidmatan / Rakan Perniagaan (yang di mana konteksnya memerlukan, termasuk kakitangan, pekerja atau ejen mereka atau bakal Vendor / Penyedia Perkhidmatan / Rakan Perniagaan)

  1. Menjalankan pemeriksaan wajar / latar belakang yang dimandatkan oleh perundangan atau dasar dan amalan dalaman Daikin Malaysia;
  2. Untuk tujuan pembekalan produk dan perkhidmatan dan sokongan oleh vendor / penyedia perkhidmatan / rakan niaga kepada Daikin Malaysia;
  • Untuk sentiasa mengemas kini vendor / penyedia perkhidmatan / rakan niaga mengenai perubahan dasar Daikin Malaysia;
  1. Untuk mengemas kini vendor / penyedia perkhidmatan / rakan perniagaan dari semasa ke semasa mengenai produk yang ada dan yang baru, melakukan penyelenggaraan dan perkara lain yang berkaitan dengan perkhidmatan dan produk Daikin Malaysia;
  2. Pelepasan sekuriti dan kesihatan / akses masuk ke premis Daikin Malaysia;
  3. Untuk memudahkan kehadiran dalam acara / majlis / seminar yang dianjurkan oleh Daikin Malaysia;
  • Untuk memudahkan sebarang soal selidik yang dilakukan oleh Daikin Malaysia;
  • Untuk tujuan sampingan atau untuk meneruskan tujuan di atas, mis. sebagai tambahan kepada atau untuk mempermudah kehadiran dalam acara / majlis / seminar yang dianjurkan oleh Daikin Malaysia, kami akan menggunakan Data Peribadi anda untuk berkomunikasi dengan anda mengenai jemputan ke acara / majlis / seminar dan memberitahu anda mengenai kemas kini mengenai acara / fungsi / seminar dan untuk mendapatkan maklum balas atau komen anda mengenai kehadiran anda dalam acara / majlis / seminar;

 

Sekiranya anda seorang Pelanggan (yang di mana konteksnya memerlukan, termasuk kakitangan, pekerja atau ejen mereka, atau bakal Pelanggan)

  1. Menjalankan pemeriksaan wajar / latar belakang yang dimandatkan oleh perundangan atau dasar dan amalan dalaman Daikin Malaysia;
  2. Untuk menyediakan produk dan perkhidmatan dan untuk berkomunikasi dengan pelanggan sebagai sebahagian daripada menyediakan produk dan perkhidmatan;
  • Untuk menjawab pertanyaan atau komen mengenai produk dan perkhidmatan Daikin Malaysia;
  1. Untuk mengemas kini pelanggan dari semasa ke semasa mengenai produk sedia ada dan yang baru, melakukan penyelenggaraan dan perkara lain yang berkaitan dengan perkhidmatan dan produk Daikin Malaysia;
  2. Pelepasan sekuriti dan kesihatan / akses masuk ke premis Daikin Malaysia;
  3. Untuk memudahkan pengambilan kehadiran dalam acara / majlis / seminar yang dianjurkan oleh Daikin Malaysia;
  • Untuk memudahkan sebarang soal selidik yang dilakukan oleh Daikin Malaysia;
  • Untuk tujuan sampingan atau untuk meneruskan tujuan di atas, mis. sebagai tambahan kepada atau untuk mempermudah kehadiran dalam acara / majlis / seminar yang dianjurkan oleh Daikin Malaysia, kami akan menggunakan Data Peribadi anda untuk berkomunikasi dengan anda mengenai jemputan ke acara / majlis / seminar dan memberitahu anda mengenai kemas kini mengenai acara / fungsi / seminar dan untuk mendapatkan maklum balas atau komen anda mengenai kehadiran anda dalam acara / majlis / seminar;

Sekiranya anda adalah seorang Pekerja

  1. Menjalankan pemeriksaan wajar / latar belakang yang dimandatkan oleh perundangan atau dasar dan amalan dalaman Daikin Malaysia;
  2. Untuk menyediakan produk dan perkhidmatan dan untuk berkomunikasi dengan Pekerja sebagai sebahagian daripada menyediakan produk dan perkhidmatan;
  • Untuk mengemas kini Pekerja dari semasa ke semasa mengenai produk sedia ada dan yang baru, melakukan penyelenggaraan dan perkara lain yang berkaitan dengan perkhidmatan dan produk Daikin Malaysia;
  1. Pelepasan sekuriti dan kesihatan / akses masuk ke premis Daikin Malaysia;
  2. Untuk memudahkan pengambilan kehadiran dalam acara / majlis / seminar yang dianjurkan oleh Daikin Malaysia;
  3. Untuk memudahkan sebarang soal selidik yang dilakukan oleh Daikin Malaysia;
  • Untuk tujuan sampingan atau untuk meneruskan tujuan di atas, mis. sebagai tambahan kepada atau untuk mempermudah kehadiran dalam acara / majlis / seminar yang dianjurkan oleh Daikin Malaysia, kami akan menggunakan Data Peribadi anda untuk berkomunikasi dengan anda mengenai jemputan ke acara / majlis / seminar dan memberitahu anda mengenai kemas kini mengenai acara / fungsi / seminar dan untuk mendapatkan maklum balas atau komen anda mengenai kehadiran anda dalam acara / majlis / seminar;

 

Lain-Lain

  1. Untuk menilai permohonan pekerjaan / jawatan dalam Daikin Malaysia dan kumpulan syarikatnya;
  2. Untuk menilai permohonan biasiswa dan memberi biasiswa kepada pihak yang layak;
  • Untuk menilai permohonan latihan ‘internship’ dan industri;
  1. Menjalankan pemeriksaan wajar / latar belakang keatas pemohon pekerjaan;
  2. Untuk memudahkan sebarang tinjauan yang dilakukan oleh Daikin Malaysia;
  3. Untuk mempromosikan produk sedia ada dan baru kepada bakal pelanggan;
  • Mengatur dan mengurus acara untuk tujuan kemasyarakatan dan amal
  • Pelepasan sekuriti dan kesihatan / akses masuk ke premis Daikin Malaysia
  1. Untuk memudahkan pengambilan kehadiran oleh mana-mana peserta dalam acara / majlis / seminar yang dianjurkan oleh Daikin Malaysia.

 

  1. Pendedahan, Perkongsian dan pemindahan Data Peribadi

 

Daikin Malaysia tidak menjual atau menyewa Data Peribadi yang kami kumpulkan dari individu, termasuk pelawat laman web kami. Dalam penyediaan produk dan perkhidmatan kami kepada pelanggan kami, kami mendedahkan, berkongsi dan memindahkan Data Peribadi kepada pihak berikut untuk tujuan berikut;

 

  1. Kepada pelanggan / vendor / subkontraktor / perunding / rakan perniagaan kami untuk tujuan tender.
  2. Kepada ejen dan sub-kontraktor kami untuk tujuan menyediakan produk dan perkhidmatan kepada pelanggan bagi pihak kami.
  • Kepada rakan niaga kami untuk tujuan menyediakan produk dan perkhidmatan kepada pelanggan kami;
  1. Kepada pihak kerajaan dan pertubuhan bukan kerajaan, agensi dan/atau pihak berkuasa seliaan seperti yang disyaratkan di bawah undang-undang atau di bawah arahan atau perintah dari pihak kerajaan dan pertubuhan bukan kerajaan, agensi dan/atau pengatur untuk sekuriti, persetujuan pihak berkuasa seliaan ataupermit;
  2. Kepada syarikat induk kami, Daikin Industries Limited, Jepun dan entiti kumpulan Daikin Malaysia yang lain untuk tujuan menjawab pertanyaan, kebimbangan, komen atau maklum balas mengenai produk atau perkhidmatan atau perniagaan kami, atau untuk berkongsi pengetahuan mengenai isu-isu seperti perkembangan industri, Perniagaan, pandangan pasaran, acara korporat dan produk dan perkhidmatan Daikin Malaysia yang mungkin menarik bagi syarikat, organisasi atau perniagaan anda.
  3. Kepada entiti lain kumpulan Daikin Malaysia untuk memudahkan penyediaan produk dan perkhidmatan kepada pelanggan kami di mana projek atau penglibatan ini melibatkan entiti Daikin Malaysia yang lain.
  • Kepada penganjur acara dan penyedia perkhidmatan untuk memudahkan perancangan acara / majlis / seminar yang dianjurkan oleh Daikin Malaysia atau terlibat dalam.
  • Kepada agensi pelaporan kredit yang didaftarkan di bawah Akta Agensi Pelaporan Kredit, 2010 untuk tujuan penilaian kredit atau pengurusan risiko yang berkaitan.

 

Kami juga mendedahkan dan memindahkan Data Peribadi kepada pihak berikut untuk tujuan mengurus, mengendalikan, mentadbir dan menjalankan perniagaan kami dan untuk tujuan perniagaan dan undang-undang kami:

 

  1. Kepada entiti kumpulan Daikin Malaysia yang lain untuk tujuan menilai produk dan perkhidmatan kami dan perniagaan kami sebagai satu kumpulan.
  2. Institusi kewangan untuk tujuan pembayaran dan transaksi yang berkaitan dengan penyediaan produk dan perkhidmatan Daikin Malaysia atau berkaitan dengan produk dan perkhidmatan yang diberikan kepada Daikin Malaysia oleh vendor / penyedia perkhidmatan / perunding kami
  • Kepada penyedia perkhidmatan kami (yang mungkin berada di luar Malaysia) yang telah dilantik untuk melaksanakan perkhidmatan bagi pihak kami atau bagi pihak entiti kumpulan Daikin Malaysia, termasuk:

 

  1. Penyedia Perkhidmatan yang menyediakan perkhidmatan IT dan penyumberan luar seperti penyimpanan data, perkhidmatan mel elektronik, penyebaran operasi pengurusan untuk teknologi maklumat, tinjauan perkhidmatan pentadbiran dan perkhidmatan penyumberan luar sumber manusia;
  2. Penasihat profesional, kewangan dan undang-undang, penasihat cukai, juruaudit, penanggung insurans dan broker insurans;
  3. Vendor, penyedia perkhidmatan dan perunding yang telah terlibat untuk membantu mengurus, mengendalikan, mentadbir dan menjalankan operasi dan proses perniagaan Daikin Malaysia atau menyediakan perkhidmatan untuk memudahkan penyediaan produk dan perkhidmatan kami; dan
  4. Kontraktor luar untuk memberikan khidmat rundingan dan penilaian kepada Daikin Malaysia dan untuk produk dan perkhidmatan Daikin Malaysia, atau menganjurkan acara atau seminar untuk Daikin Malaysia.

 

  1. Bagi pemohon pekerjaan, Data Peribadi anda mungkin dikongsi dengan entiti kumpulan Daikin Malaysia yang lain sekiranya Daikin Malaysia berpendapat bahawa anda mungkin sesuai atau layak untuk jawatan lain dalam entiti kumpulan Daikin Malaysia yang lain, melainkan anda memaklumkan kepada kami sebaliknya (sila rujuk Klausa 7). Data Peribadi akan digunakan secara rahsia untuk membantu entiti kumpulan Daikin Malaysia memantau proses pengambilan mereka.

 

Daikin Malaysia memerlukan pihak-pihak yang telah kami pindahkan Data Peribadi dan penyedia perkhidmatan kami ini untuk melaksanakan tahap perlindungan yang mencukupi untuk melindungi Data Peribadi. Kami juga menghendaki pihak-pihak ini hanya untuk memproses Data Peribadi dengan ketat untuk tujuan yang kami gunakan dan sesuai dengan tujuan yang telah kami jelaskan di bahagian “Tujuan kami kumpulkan dan gunakan Data Peribadi” atau dengan tujuan lain yang persetujuannya telah telah dicari dan diperoleh.

 

 

 

Sebagai tambahan, kami akan mendedahkan Data Peribadi dalam keadaan berikut:

 

  1. kita dikehendaki melakukannya oleh undang-undang;
  2. sebagai tindak balas kepada permintaan dari pihak berkuasa undang-undang atau pegawai pemerintah lain;
  • untuk mematuhi perintah atau arahan mahkamah dari agensi kerajaan atau pihak berkuasa yang memerintahkan pendedahan Data Peribadi; dan

di mana pendedahan itu diperlukan untuk penyiasatan atau prosiding undang-undang.

  1. Urus niaga atas talian dengan laman web Daikin Malaysia.

‘Cookies’

Kami mengumpulkan maklumat mengenai penggunaan laman web kami dari ‘Cookies’. Cookies adalah maklumat yang disimpan di komputer anda yang membantu navigasi laman web anda dengan menyesuaikan maklumat laman web yang sesuai dengan keperluan anda. Cookie sendiri tidak mengenal pasti setiap pengguna, hanya komputer yang digunakan. Anda tidak wajib menerima Cookies. Sekiranya anda bimbang, anda boleh mengatur komputer anda untuk menerima semua Cookies, untuk memberitahu anda bila Cookies dikeluarkan, atau tidak akan menerima Cookies pada bila-bila masa. Walau bagaimanapun, penolakan Cookies boleh mempengaruhi penggunaan laman web anda kerana kami tidak dapat memperibadikan aspek penggunaan laman web anda.

Pautan Ke Laman Web Pihak Ketiga.

Sila ambil maklum bahawa Pemberitahuan Privasi ini berlaku hanya untuk laman web kami dan tidak berlaku untuk laman web pihak ketiga lain yang dapat anda akses dari laman web kami. Untuk menentukan bagaimana mereka menangani Maklumat Peribadi anda, anda harus memastikan bahawa anda membaca dasar privasi mereka.

  1. Perlindungan dan Keselamatan Data Peribadi

 

Kami menggunakan pelbagai pengaturan keselamatan teknologi dan fizikal dan penjagaan perlindungan untuk melindungi daripada akses yang tidak dibenarkan, pengumpulan, penggunaan, pendedahan, penyalinan, pengubahsuaian, pelupusan, penghapusan, dan risiko lain yang serupa kepada Data Peribadi.

 

  1. Penyimpanan Data Peribadi Anda

 

Daikin Malaysia hanya menyimpan Data Peribadi selama penyimpanan tersebut diperlukan untuk tujuan kami mengumpulkan Data Peribadi, dimana tujuan yang dijelaskan dalam Polisi ini dan untuk tujuan perniagaan dan undang-undang kami. Secara amnya, kami tidak menyimpan Data Peribadi untuk jangka masa lebih lama dari 7 tahun setelah tujuan asal Data Peribadi dikumpulkan telah tidak lagi berlaku, kecuali jika disyaratkan oleh undang-undang atau arahan mandatori lain oleh mahkamah atau pihak berkuasa kerajaan atau untuk tujuan prosiding undang-undang atau penyiasatan lain yang serupa.

 

Bagi pemohon pekerjaan yang tidak berjaya, Daikin Malaysia akan menyimpan Data Peribadi anda tidak lebih dari satu (1) tahun untuk tujuan menilai kesesuaian anda untuk pembukaan pekerjaan di masa depan dalam kumpulan syarikat Daikin Malaysia, kecuali anda memberitahu kami sebaliknya (sila rujuk Klausa 7 ).

 

  1. Cara Hubungi Kami

 

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan atau komen mengenai Dasar ini dan dasar serta amalan kami mengenai pengumpulan, penggunaan, pendedahan atau penyimpanan Data Peribadi kami, sila hubungi Pegawai Perlindungan Data:

 

Alamat E-mail:               data@daikin.com.my

No. Telefon:                  03-61458600

Alamat:                          Pegawai Perlindungan Data

Daikin Malaysia Sdn Bhd

Lot 60334, Persiaran Bukit Rahman Putra 3

Taman Perindustrian Bukit Rahman Putra

47000 Sungai Buloh, Selangor D.E.

 

Sekiranya anda adalah pemohon pekerjaan dan ingin memberitahu kami bahawa:

 

  1. anda tidak mahu Daikin Malaysia berkongsi data peribadi anda dengan syarikat kumpulan lain dalam kumpulan Daikin Malaysia untuk menilai kesesuaian atau kelayakan anda untuk jawatan lain dalam kumpulan Daikin Malaysia selain dari yang anda memohon ; atau

 

  1. anda tidak mahu Daikin Malaysia menyimpan data peribadi anda untuk tujuan menilai kesesuaian anda untuk peluang pekerjaan di Daikin Malaysia di masa hadapan, sila hubungi:

 

Alamat E-mail:               hrresume@daikin.com.my

No. Telefon:                  03-61458600

Alamat:                          HR Perlindungan Data

Daikin Malaysia Sdn Bhd

Lot 60334, Persiaran Bukit Rahman Putra 3

Taman Perindustrian Bukit Rahman Putra

47000 Sungai Buloh, Selangor D.E.

 

  1. Mengemas kini atau membetulkan Data Peribadi anda

 

Daikin Malaysia mengambil langkah yang wajar untuk memastikan bahawa Data Peribadi yang kami kumpulkan mengenai individu adalah tepat dan lengkap. Atas sebab ini, jika ada perubahan atau kemas kini dalam Data Peribadi, kami ingin mengetahui tentang perubahan atau kemas kini ini. Sekiranya terdapat perubahan atau kemas kini dalam Data Peribadi anda atau jika ada keperluan untuk membetulkan sebarang Data Peribadi yang anda miliki, sila maklumkan kepada kami dan berikan maklumat berikut:

 

  • Nama dan alamat e-mel atau alamat di mana kami dapat menghubungi anda.
  • Sifat hubungan kami dengan anda.
  • Data Peribadi yang telah dilakukan perubahan, kemas kini atau pembetulan.

Anda boleh menghantar permintaan anda kepada Pegawai Perlindungan Data pada butiran hubungan yang disenaraikan dalam Klausa 7 di atas.

Kami akan berusaha untuk mengakui penerimaan permintaan anda dalam masa tujuh (7) hari bekerja setelah tarikh penerimaan permintaan anda jika ia dihantar melalui e-mel, atau dalam tujuh (7) hari kerja setelah tarikh penerimaan permintaan anda jika dihantar melalui pos. Oleh kerana penting bagi kami bahawa Data Peribadi yang kami miliki tentang anda adalah tepat dan lengkap, kami mungkin perlu untuk meminta sebarang dokumentasi sokongan daripada anda. Kami akan menghubungi anda sekiranya memerlukan dokumentasi sokongan tersebut.

Terdapat beberapa kemungkinan keadaan di mana kita tidak akan mengemas kini untuk membetulkan Data Peribadi, termasuk:

  1. Data Peribadi adalah data pendapat yang disimpan semata-mata untuk tujuan penilaian: dan
  2. Data Peribadi terdapat di dalam dokumen yang berkaitan dengan pendakwaan jika semua proses yang berkaitan dengan pendakwaan belum selesai.

 

  1. Permintaan dan Maklum balas mengenai Data Peribadi anda bersama kami.

 

Anda boleh meminta maklumat dari Daikin Malaysia mengenai Data Peribadi anda dan bagaimana kami telah menggunakan dan berkongsi Data Peribadi anda selama satu tahun terakhir sebelum tarikh permintaan anda dengan menghubungi kami di alamat yang disediakan di atas di Klausa 7. Daikin Malaysia mungkin mengenakan bayaran yang berpatutan untuk menampung kos pentadbiran untuk memenuhi permintaan maklumat anda.

 

Anda juga boleh menarik balik persetujuan anda untuk penggunaan, pengumpulan, perkongsian atau pemprosesan Data Peribadi anda oleh Daikin Malaysia pada bila-bila masa. Untuk mengetahui lebih lanjut bagaimana anda boleh menarik balik persetujuan anda, anda boleh menghubungi kami di alamat yang diberikan di atas di Klausa 7. Sila ambil maklum, bahawa penarikan balik persetujuan anda terhadap penggunaan Data Peribadi anda oleh kami boleh mempengaruhi penyediaan produk dan perkhidmatan kami kepada anda atau urusan perniagaan kami dengan anda, bergantung pada sifat hubungan anda dengan kami.

 

Sekiranya anda mempunyai kebimbangan, maklum balas atau aduan mengenai penggunaan dan/atau perkongsian Data Peribadi anda, kami terbuka untuk menerima maklum balas atau aduan anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana anda dapat mengajukan keluhan mengenai penggunaan dan atau perkongsian Data Peribadi anda dari kami, sila hubungi kami di alamat yang diberikan di atas di Klausa 7.

 

  1. Versi Bahasa Inggeris untuk diguna pakai.

 

Sekiranya terdapat percanggahan antara versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia tentang dasar Privasi ini, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai.

 

  1. Kemas Kini Notis Peribadi Anda

Kami mungkin mengubah atau mengemas kini bahagian Polisi ini pada bila-bila masa dan tanpa pemberitahuan terlebih dahulu kepada anda. Sila kaji semula Polisi ini dari semasa ke semasa sehingga anda mengetahui adanya perubahan atau sebarang kemas kini ke atas notis. Kami akan menunjukkan tarikh kuat kuasa notis tersebut. Sekiranya anda tidak bersetuju dengan perubahan atau kemas kini Polisi ini, anda mempunyai pilihan untuk menarik balik persetujuan anda untuk pengumpulan, penggunaan, pendedahan dan pemprosesan Data Peribadi anda (sila rujuk Klausa 9 di atas).

Dasar Dikemas kini: 20 September 2021